Elegantní smoking, drahý doutník a cylindr. Takový obrázek nám nejspíš vyvstane na mysli, když se řekne koňak. Tento jedinečný alkoholický nápoj je však skvělá volba nejen pro postavy z detektivek a akčních filmů.
Koňak je jedním z nejznámějších typů brandy a perfektně se hodí nejen pro pomalé upíjení, ale je také lahodným aperitivem či tvoří kvalitní základ vybraných míchaných koktejlů. Seznamte se s 5 nejlepšími francouzskými koňaky a poznejte historii tohoto proslulého nápoje.
5 tipů na nejlepší koňaky
Název | Druh | |||
---|---|---|---|---|
Nejlepší cognacy | ||||
Rémy Martin Louis XIII. | Nejlepší prémiový koňak | Zjistit cenu | ||
Park XO Extra | Nejlepší koňak do 10 000 Kč | Zjistit cenu | ||
Hennessy Luminous Label XO | Nejlepší koňak do 5 000 Kč | Zjistit cenu | ||
Courvoisier XO | Nejlepší koňak do 4 000 Kč | Zjistit cenu | ||
Godet Classique VS | Nejlepší koňak do 1 000 Kč | Zjistit cenu |
1) Rémy Martin Louis XIII. – Nejlepší prémiový koňak
Pokud si chcete dopřát to nejlepší, vsaďte na koňak, kterému se přezdívá král koňaků. Rémy Martin Louis XIII. je skutečnou perlou mezi koňaky. Ochutnejte opravdovou kvalitu a užijte si královskou chuť.
Koňak Rémy Martin Louis XIII. se vyrábí z těch nejkvalitnější hroznů z oblasti Grande Champagne, odkud pochází jen ty nejvybranější nápoje. Doba zrání se pohybuje v rozmezí od 40 až do 100 let. Luxusní chuť doplňuje luxusní balení skládající se z ručně vyráběné skleněné karafy se zátkou z čtyřiadvacetikarátového zlata.
2) Park XO Extra – Nejlepší koňak do 10 000 Kč
Cenové třídě do 10 000 Kč vévodí koňak Park XO Extra. Vyrábí se jen z těch nejkvalitnějších bílých hroznů, díky čemuž se pyšní lahodnou a plnou chutí. Po dobu 40 let zraje v sudech z dubového dřeva.
Park XO Extra vás zaujme svou sytě oranžovou barvou. Po přivonění cítíte lehkou vůni citrusového koláče a s prvním douškem ucítíte sušené meruňky a divoké ostružiny.
3) Hennessy Luminous Label XO – Nejlepší koňak do 5 000 Kč
Mezi nejpopulárnější značky koňaků bezpochyby patří Hennessy. Koňak Luminous Label XO je skvělou volbou pro ty, kteří hledají kvalitu za příznivou cenu. Vyznačuje se svou jemnou chutí a květinovou vůní.
Koňak Hennessy Luminous je perfektní symfonií složenou z celkem stovky lahodných eaux-de-vie (bezbarvé ovocné brandy), díky čemuž se pyšní svou jemnou ale zároveň opravdu bohatou chutí.
4) Courvoisier XO – Nejlepší koňak do 2 000 Kč
Cognac Courvoisier XO vás nepochybně zaujme svým specifickým jantarovým zabarvením. Jedná se o cognac s velmi intenzivní vůní, ve které poznáte stopy meruněk, hrušek, pomeranče, ale i vanilky a čokolády.
Courvoisier je proslulý svou smetanovou strukturou a unikátní kořeněnou chutí. Je vhodný nejen pro pomalé upíjení, ale vynikne také jako aperitiv při hostinách či slavnostních obědech.
5) Godet Classique VS – Nejlepší koňak do 1 000 Kč
Jedním z nejlepších koňaků nižší cenové třídy je rozhodně Godet Classique. Tento koňak syté zlatavé barvy zraje po dobu 3 let v sudech z dubového dřeva.
Jeho chuť, ve které poznáte čerstvé hrušky a vanilku, je obohacena o lehký nádech kůže. Koňak je velice oblíben pro své odkryté aroma, podle nějž jej poznáte na první přičichnutí.
Vše co potřebujete vědět o koňaku
Milovníci tohoto nápoje jistě dobře vědí, že pravý koňak je vždy francouzský. Koňak je typem brandy, která pochází pouze z okolí francouzského města Cognac a splňuje přísná kritéria. Vyrábí se z bílých hroznů a zraje po dobu minimálně dvou let.
Hrozny vždy pocházejí pouze z šesti oblastí západní Francie, které definují kvalitu koňaku. Prémiové koňaky se destilují z hroznů z oblasti Grande Champagne, která je vyhlášená pro pěstování hroznů nejvyšší jakosti.
Výroba koňaku
Aby nápoj mohl nést označení koňak, musí být při jeho výrobě dodržena přísná pravidla. Koňak se destiluje z bílého vína s nižších procentem alkoholu, díky čemuž se může aroma, typické pro koňaky, lépe rozvinout. Pomocí měděných kotlíkových přístrojů se víno vypálí, a to hned dvakrát.
Během procesu destilace se postupně odstraňují jednotlivé části destilátu – hlava, srdce a ocas – pro dosažení kýženého výsledku. Koncový destilát se nazývá francouzským termínem eau-de-vie, kterému se také přezdívá živá voda. Destilace vždy musí být dokončena nejpozději k 1. dubnu následujícím po sklizni. Toto pravidlo jednak zaručuje čerstvost vína před destilací a zároveň stanovuje pevné datum pro počítání stáří koňaků.
Koňak nebo brandy?
Rozdíl mezi těmito dvěma oblíbenými alkoholickými nápoji může být poněkud matoucí. Již jsme zmiňovali, že koňak je druhem brandy, ale co tedy potom brandy?
Pod názvem brandy se schovává nápoj vyrobený destilací z hroznů vína. V obecném slova smyslu bychom jako brandy mohli označit všechny ovocné pálenky, třeba i calvados nebo u nás tak populární slivovici. Tradičně však pod pojmem brandy rozumíme vinné destiláty.
Aby se vinná pálenka mohla honosit označením koňak, je třeba, aby se při její výrobě dodržela jasně daná pravidla. Hrozny musí pocházet z jedné (nebo i více) oblasti z okolí francouzského městečka Cognac. Víno je třeba dvakrát destilovat a poté minimálně na dva roky uložit do dubového sudu.
Druhy koňaků: VS, VSOP nebo XO?
Pokud nepatříte mezi odborníky přes koňaky, mohou vás zmást zkratky uváděné u názvů jednotlivých koňaků. Pojďme se podívat, co nám tato písmena sdělují o kvalitě a původu daného nápoje.
Zkratka VS znamená very special a označují se jí koňaky, které zrají v sudech z dubového dřeva po dobu minimálně dvou let.
Pod zkratkou VSOP, neboli very superior old pale, rozumíme ty nápoje, které v sudech zrají alespoň čtyři roky.
Ty nejkvalitnější koňaky disponují označením XO, extra old, či Napoleon a musí zrát nejméně 10 let. Prémiové koňaky ale zrají i přes 100 let, než se dostanou k vám na stůl.
Jak správně pít koňak
Ačkoliv správný koňak vzniká dodržením jasně daných postupů, jeho pití není spjato s přísnými pravidly. Koňak si můžete vychutnat hned na několik způsobů.
Prémiové a velmi uleželé koňaky jsou určeny k pomalému upíjení, během kterého dokážete ocenit jejich bohatou chuť a aroma. Nejlépe si koňak vychutnáte ze speciální sklenice zvané koňakovka neboli Napolenka – široká se zužujícím se hrdlem, na nízké stopce.
Ačkoliv jste mohli slyšet pravý opak, koňak lze běžně pít s ledem jako aperitiv. Zejména v okolí slavného města Cognac je velice obvyklé dopřát si koňak na ledu či dokonce s tonikem před večeří. Stejně tak populární je užít si koňak s dobrým jídlem. Skvěle se k němu hodí tvrdé sýry, ústřice či kaviár. Vychutnat si ho lze i se zvěřinou, houbami či dokonce s čokoládou.
V neposlední řadě koňaky tvoří také kvalitní základ nejrůznějších koktejlů. Mezi ty nejznámější patří Old Fashioned či Sazerac. Chuť koňaků VS lze ocenit v kombinaci se zázvorovým pivem, limetkou či čerstvou mátou. Tyto chutě skvěle podtrhnou aroma koňaků.
Skladování koňaku
Zejména pokud investujete do prémiového koňaku, bylo by vhodné vědět, jak láhev správně skladovat. Základ je uložit láhev na tmavé a chladné místo, kde není příliš vysoká ani nízká teplota a nedochází k velkým teplotním výkyvům. Někdy se doporučuje skladovat koňak ve vzpřímené poloze, tak aby nedošlo ke kontaktu nápoje s korkem.
Po otevření je ideální koňak vypít do šesti měsíců. Přítomnost vzduchu způsobuje kromě odpařování ztrátu kvality a změnu chuti. Pro zmírnění tohoto procesu můžete koňak přelít do menších nádob, kde nebude tolik vzduchu.
Vaječný koňak
Vedle stromečku a jmelí k Vánocům neodmyslitelně patří i vaječný koňak. Vaječný likér neboli vaječňák je perfektním lékem na předvánoční stres, který nás každoročně během adventu dostihne. Jedná se o aromatický alkoholický nápoj typicky žluté barvy, jehož základní surovinou jsou mléko a vejce. S pravým francouzským cognacem tak má společné pouze své jméno.
Patříte mezi milovníky vaječňáku? Zkuste si jej letos vyrobit sami doma. Recept je snadný a výsledek vás zaručeně nezklame.
Suroviny:
- 300 ml smetany ke šlehání
- 200 ml neslazeného kondenzovaného mléka
- 300 ml alkoholu – ideálně brandy, bourbon či kvalitní rum
- 150 g moučkového cukru
- 4 žloutky
- 1 vanilkový lusk
Postup:
V hrnci vaříme mléko a smetanu spolu s cukrem, semínky vanilky a rozkrojeným luskem, dokud směs nezhoustne. Poté lusk vyndáme a necháme směs vychladnout. Mezitím ve vroucí vodní lázni vyšleháme žloutky, které pak za stálého míchání přidáváme do vanilkového základu. V případě potřeby můžete přecedit přes jemné sítko. Zbývá jen přidat alkohol a nechat uležet alespoň 14 dnů pro perfektní výsledek.
Nejznámější značky koňaků
Koňak Rémy Martin
Mezi nejznámější značky koňaků nepochybně patří Rémy Martin. Tato značka vám přináší ty nejluxusnější koňaky jako například koňak Louis XIII., jemuž se přezdívá král koňaků. Hrozny pro výrobu koňaků pocházejí výhradně z oblasti Champagne. V nabídce této značky najdete koňaky XO a VSOP.
Koňak Hennessy
Koňaky Hennessy jsou populární zejména v USA, ale i na starém kontinentu mají své zastánce. Značku založil již v roce 1765 Richard Hennessy, jehož jméno nese nejen celá značka, ale i prémiový koňak Richard, který obsahuje eaux-de-vie zrající až 200 let. V pestrém sortimentu na vás čekají vedle prémiových koňaků také koňaky VSOP a VS.
Koňak Martell
Další oblíbenou značkou s dlouholetou tradicí je Martell. Tyto koňaky se vyznačují svěží, harmonickou chutí se stopami ovoce. Díky své specifické chuti se skvěle hodí pro přípravu koktejlů a long drinků, ve kterých oceníte všechny kvality tohoto koňaku.
Koňak Park
Koňaky značky Park spolehlivě poznáte podle jejich zářivých barev. Objevte koňaky v barvě zlata, zapadajícího slunce či podzimního listí. Koňaky Park nejsou pouze pastvou pro oči, ale zaručeně si na nich pochutnáte. Jsou typické pro svou chuť sušených meruněk, divokých stružin a citrusového koláče.
Koňak Courvoisier
Při výčtu nejznámějších značek nesmíme zapomenout zmínit proslulé koňaky Courvoisier. Jedná se o jednu z nejoblíbenějších značek v celosvětovém měřítku. Koňaky Courvoisier se vyznačují sytě jantarovým zabarvením a osloví vás svým intenzivním aroma a bohatou chutí.
Koňak cena – Kolik stojí koňak?
Jak už bývá u alkoholu zvykem, cenové rozpětí je poměrně široké. Nejméně uleželé koňaky typu VS a VSOP můžete pořídit již od 700 Kč. Většina koňaků tohoto typu se pohybuje v cenovém rozpětí od 1 000 do 1 500 Kč.
Uleželé koňaky typu XO lze koupit již za 2 000 Kč, ale ty kvalitnější obvykle pod 3 500 Kč neseženete a jejich cena se může vyšplhat až k částkám desetitisícovým. Skutečnými unikáty jsou pak sběratelské kousky, které slouží spíše jako investice než pro konzumaci. Cena superprémiových koňaků může snadno přesáhnout 100 000 Kč.
Další tipy na skvělou lahev:
Více informací:
- https://cs.wikipedia.org/wiki/Ko%C5%88ak
- https://www.hedonismspirit.cz/l/cognac-pruvodce-pro-zacatecniky/
- https://www.alkohol.cz/novinky/rozdily-mezi-konakem-a-brandy/
- https://vinepair.com/articles/how-drink-cognac-according-french-bartender/
- https://blog.cognac-expert.com/how-to-store-a-cognac-bottle/
- https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/vyrobte-si-vynikajici-domaci-vajecny-konak-je-to-snadne.html
Diskuse u článku