Kdo by neznal legendární pálenku z jablek – calvados? Víte, která je nejlepší a jak si ji správně vychutnat? V našem článku najdete odpovědi na tyto a spoustu dalších otázek týkajících se tohoto skvělého alkoholického nápoje.
Poznejte blíže unikátní jablečnou brandy. Představíme vám nejslavnější značky, seznámíme vás s výrobním procesem a podělíme se s vámi i o recept na výbornou domácí jablkovici. To vše na vás čeká na následujících řádcích.
5 tipů na nejlepší calvados / jablkovici
Název | Druh | |||
---|---|---|---|---|
Nejlepší calvados | ||||
Calvados Chateau du Breuil 30y | Nejlepší prémiový calvados z Francie | Zjistit cenu | ||
Papidoux XO | Nejlepší dostupný francouzský calvados | Zjistit cenu | ||
Fassbind Vieille Pomme | Nejlepší švýcarský calvados | Zjistit cenu | ||
Žufánek Jablkovica z dubového sudu | Nejlepší česká jablkovice | Zjistit cenu | ||
Laird΄s AppleJack 86 | Nejlepší americký calvados | Zjistit cenu |
1. Calvados Chateau du Breuil 30y – nejlepší prémiový calvados z Francie
Francie, jakožto země, kde se zrodil kalvádos, vám mám opravdu co nabídnout. Jestliže chcete ochutnat exkluzivní, prémiový produkt, zkuste vsadit na Calvados Chateau du Breuil.
Tato unikátní jablečná pálenka je vyrobena podle tradičního francouzského receptu. Destiluje se z pečlivě vybraných jablek, což ji zaručuje jedinečnou chuť. Co dělá z tohoto produktu opravdovou lahůdku, je nezvykle dlouhá doba zrání. Než se dostane k vám na stůl, zraje po dlouhých 30 let v dubových sudech.
2. Papidoux XO – nejlepší dostupný francouzský calvados
Pravý francouzský kalvádos si můžete vychutnat také v podobě extra uleželého Papidoux XO. Pálenka z jablek s krásnou zlatavě jantarovou barvou si vás získá svou jemnou ovocnou chutí a výrazným jablečným aroma, ve kterém ucítíte také stopy vlašských ořechů a medu.
Calvados Papidoux XO je kvalitní jablečná pálenka s výraznou a nasládlou chutí, jež se destiluje podle původní receptury. Než se stočí do ikonických lahví, nejprve odpočívá celých 6 let v sudech z dubového dřeva.
3. Fassbind Vieille Pomme – nejlepší švýcarský calvados
Ani Švýcarko nezůstává pozadu, co se týče produkce kvalitních jablečných pálenek. Ten nejlepší švýcarský calvados je bezesporu Fassbind Vieille Pomme. Jedná se o unikátní jabkovici z dílny proslulé značky Fassbind, která již dlouhá léta dodává na trh vynikající pálenky.
Calvados Vieille Pomme je ovocná pálenka ze šťavnatých jablek vyrobená podle exkluzivního domácího receptu. Po důkladné destilaci ještě 10 až 18 měsíců zraje v dubových sudech. Vieille Pomme se vyznačuje svou nezaměnitelnou jemnou chutí.
4. Žufánek Jablkovica z dubového sudu – nejlepší česká jablkovice
Co se týče české produkce, prim hraje jednoznačně Jablkovica z dubového sudu. Tuto jablečnou pálenku vám přináší oblíbená značka Žufánek. Pálenky Žufánek se těší velké oblibě, a to nejen pro jejich lahodnou chuť, ale především pro jejich kvalitu, která je opravdu jedinečná.
Jablkovica z dubového sudu je kalvádos vyrobený podle tradiční receptury. Po destilaci se pálenka uloží do sudu z dubového dřeva, kde po dobu dvou let zraje a pomalu získává svou specifickou chuť a aroma. Pokud hledáte kvalitní kalvádos českého původu, nenajdete lepší.
5. Laird’s AppleJack 86 – nejlepší americký calvados
Také za velkou louží dobře vědí, jak vyrobit vynikající calvados. Opravdovou špičkou mezi americkými jablečnými pálenkami je rozhodně Laird΄s AppleJack 86. Jedná se o jablečný destilát s nejdelší historií na území Spojených států.
Kalvados s barvou medu vás osloví svým intenzivním ovocným aroma, ve kterém poznáte vůni kompotovaných jablek. Již po prvním doušku si jej zamilujete pro jeho hřejivou a bohatou chuť pečených jablek.
Co je calvados a odkud se vzal
Calvados se tradičně řadí mezi brandy. Jedná se ovocnou pálenkou vyrobenou z jablek. Někteří výrobci pro destilaci používají až 100 různých odrůd s různými vlastnostmi, aby docílili jedinečné chuti výsledného nápoje.
Calvados pochází z francouzské oblasti, jež své jméno získala podle španělské fregaty, která zde ztroskotala. První doložené zmínky o jablečné pálence pochází již ze 16. století. Aby se pálenka z jablek mohla pyšnit označením kalvádos, je nutné dodržet tradiční výrobní procesy.
Jak se vyrábí calvados
Výrobní proces podléhá přísným kritériím. Základní surovinou jsou jablka, která ve formě zkvašeného moštu projdou destilací. Ve Francii platí, aby nápoj mohl nést označení calvados, je nutné jej destilovat hned dvakrát a poté minimálně na dva roky uložit do sudu z dubového dřeva. Čím déle destilát zraje, tím je jeho výsledná chuť jemnější.
Na 1 l pálenky je v průměru potřeba okolo 18 kilogramů zralých jablek. Na rozdíl od jiných nápojů, není striktně dáno, jaké odrůdy je nutné použít. Například k přípravě jabkovice se hodí okolo 200 různých odrůd jablek, přičemž není výjimkou, že se mošt skládá z vícero druhů jablek. Míchají se jablka sladká, kyselá i hořká, díky čemuž kalvados získá bohatou a harmonickou chuť.
Jak se pije calvados
Abyste mohli plně ocenit kvalitu kalvádosu, je potřeba znát zásady, jak jej správně pít. Calvados se tradičně pije jako aperitiv před jídlem, ale můžete si jej vychutnat i po jídle jako digestiv. Obvykle se podává v malé množství, stejně jako brandy či koňak.
K servírování jablečné pálenky se nejlépe hodí nízké sklenky tulipánového tvaru. Tento tvar perfektně drží aroma uvnitř sklenky a vy tak budeme moci ocenit vůni nápoje. Calvados můžete podávat čistý či na ledu, záleží pouze na vašich preferencích. Jablkovice se perfektně hodí k sýrům, ale také čokoládě, dezertům či zmrzlině.
Koktejly z calvadosu
Dobrý kalvados se skvěle hodí také pro přípravu lahodných koktejlů, které podtrhnout jeho specifickou jablečnou chuť.
Vyzkoušejte například osvěžující Harvard Cooler, kam kromě kalvádosu patří limetkový džus, sladký sirup a sodovka. Nebo ochutnejte drink s božským názvem Ambrozie, v němž najdete kalvádos, koňak, sekt, triple sec a citronovou šťávu. Anebo vsaďte na český recept a namíchejte si Czech up. Jednoduše smícháte kalvádos, Becherovku, citronovou šťávu a grenadinu. Drink můžete ozdobit plátkem citronu.
Domácí calvados
Toužíte si připravit jablečnou pálenku sami doma? Není problém! Poradíme vám jak na to. Základem je připravit si dostatečné množstvím zralých jablek. Můžete zkusit namíchat jablka různých druhů, důležité však je, aby byla opravdu zralá. Zralé jablko poznáte jednoduše podle scvrklé slupky. V momentně, kdy jablko začne krabatět, ztrácí kyselost a je tak vhodné pro destilaci.
Podle odborníků se také vyplatí nechat sesbíraná jablka odpočívat do ledna či jarních a klidně až letních měsíců a teprve poté začít s výrobou moštu. Záleží na odrůdě jablek. Z jablek připravíme mošt či je nadrtíme a necháme kvasit. Pamatujte na to, že nádobu s kvasem nikdy nesmíte zcela uzavřít. Při kvašení vzniká oxid uhličitý, který z nádoby postupně uniká. Kvas nevystavujte přímé slunečnímu záření a skladujte ideálně při teplotě okolo 20 stupňů. Výsledný kvas pak stačí zavést do palírny, kde vám jej vypálí a změří jeho kvalitu.
Nejznámější značky
Calvados Chateau du Breuil
Jednou z nejoblíbenějších značek vyrábějící kalvádos je bezesporu Chateau du Breuil. Tato francouzská palírna, která je domovem exkluzivních pálenek se nachází v prostorách překrásného zámečku, jenž je uveden na seznamu historických památek.
Tato malebná palírna se specializuje především na výrobu kalvádosu. V jejím portfoliu najdete široké spektrum vysoce kvalitních pálenek s nezaměnitelnou chutí. Vyzkoušejte 30letý Calvados, Calvados VSOP zrající 4 roky či poměrně mladý, dvouletý, Calvados fine.
Calvados Papidoux
Další francouzskou palírnou zaměřenou na výrobu tradičního kalvádosu je Papidoux. Tato populární, léty prověřená značka si získala miliony příznivců po celém světě pro její pečlivý přístup a úctu k tradicím. Pálenky se vyrábějí podle tradičních normandských receptů, což nápojům garantuje jedinečnou chuť i aroma.
V jejich nabídce najdete mladé, uleželé i extra uleželé jablečné pálenky, které si vás získají svou plnou a hřejivou chutí jablek a živým, ovocným aroma.
Calvados Christian Drouin
Mezi další francouzské klenoty patří palírna Christian Drouin. Tento rodinný podnik byl založen v roce 1960 a předává se z generace na generaci. Jak to již u rodinných podniků bývá zvykem, i zde je kladen důraz na tradice a poctivý přístup k práci.
Kalvádos Christian Drouin je velice oblíbený nejen ve Francii, ale má své fanoušky takřka po celém světě. Pro svou skvělou chuť i aroma byl také již několikrát oceněn v rámci mezinárodních soutěží.
Calvados Busnel Distillery
Ve Francii ještě chvíli zůstane, neboť nesmíme zapomenout na vyhlášenou palírnu Busnel. Tato francouzská značka založená již v roce 1910 leží v samotném srdci Normandie a produkuje kalvádos vytříbené kvality i chuti.
Objevte například Calvados VSOP, v němž najdete přes 40 odrůd jablek různé chuti. Po dvoustupňové destilaci a dlouholetém zrání v dubovém sudu nápoj získá svou nezaměnitelnou chuť, ve které poznáte nejen jablka, ale také mandle a vanilku.
Calvados Fassbind
Vedle Francie se také Švýcarsko může pyšnit exkluzivní značkou vyrábějící kalvádos znamenité chuti. Palírna Fassbind je nestarší destilerií na území Švýcarska. Vedle jabkovice produkuje také ovocné pálenky jako hruškovice, švestkovice, malinovice a další.
Ochutnejte vynikající kalvádos Vielle Pomme vyrobený podle tradičního domácího receptu. Po dlouhých měsících zrání si vás získá svou harmonickou chutí šťavnatých jablek.
Kolik stojí calvados – cena
Cenové rozpětí jablečných pálenek je poměrně široké. Cena se vždy odvíjí od toho, co vlastně hledáte. Mladý, neuležený kalvádos můžete pořídit již kolem 400 Kč. Pokud chcete ochutnat jablkovici, která několik let odpočívala v sudech z dubového dřeva, cena uleželé pálenky se pohybuje od 600 do 1 500 Kč. Extra uleželý, prémiový kalvádos vás pak přijde i na několik tisíc korun.
Kde koupit calvados
Široký výběr kvalitních jablečných pálenek najdete na portálu Alkohol.cz. Kromě mladých jablkovic na vás v pestrém sortimentu čekají i uleželé a prémiové varianty. Pro usnadnění výběru můžete také používat internetový srovnávač internetových obchodů Heureka.cz.
Diskuse u článku