Uzobáváte rádi kuličky hroznového vína nebo dáváte přednost spíše tekuté formě? Víno si svou oblibu udržuje po dlouhá tisíciletí. Mnohé regiony na jeho produkci postavily celou svou ekonomiku a těží z jeho dlouhodobé obliby. Vzhledem k obrovské oblibě vína jsme se rozhodli připravit následující článek. Nabídneme vám v něm přehled nejlepších bílých, červených, růžových, portských, šumivých a nealkoholických vín. A neopomeneme ani várku informací pro rozšíření obecného přehledu.
6 nejlepších vín v poměru cena/kvalita
Láhev | Název | Druh | |
---|---|---|---|
Sonberk Riesling VOC Mikulov | Bílé víno | Zjistit cenu >> | |
Landhaus Paul Zweigelt Selection | Červené víno | Zjistit cenu >> | |
Domaine Saint Mitre Cuvée | Růžové víno | Zjistit cenu >> | |
Porto Cruz Porto Ruby | Portské víno | Zjistit cenu >> | |
Veuve Clicquot Brut | Šumivé víno | Zjistit cenu >> | |
Vintense Syrah | Nealkoholické víno | Zjistit cenu >> |
5 nejlepších prémiových vín
Láhev | Název | Druh | |
---|---|---|---|
Grüner Veltliner “Stella”, Barrique | Bílé víno | Zjistit cenu >> | |
Liechtenstein Herawingert Vaduzer Pinot Noir | Červené víno | Zjistit cenu >> | |
Miraval Cotes de Provence Rosé | Růžové víno | Zjistit cenu >> | |
Sandeman Imperial Porto Tawny | Portské víno | Zjistit cenu >> | |
Moët & Chandon Brut Imperial | Šumivé víno | Zjistit cenu >> |
Sonberk Riesling VOC Mikulov – oceňované bílé víno
Moravské vinařství Sonberk bylo už několikrát označeno za vinařství roku. O kvalitě jeho vín se ví i ve světě, a to díky článkům publikovaným mimo jiné i v New York Times. Vinařství patří vinohrad o rozloze 40 hektarů. Na něm se ručně sbírají hrozny, které dávají vzniknout oblíbeným vínům. Zakoupit můžete ryzlinky, tramíny, pálavy a další odrůdy.
Lahev, kterou jsme vybrali, je naplněna zlatavým vínem s vůní meruněk a citrusů. To samé objevíte i v jeho chuti, která je navíc obohacena o kořenitost. Ve vůni pak můžete objevit ještě med a včelí vosk. Suchý ryzlink má velký potenciál zrání. Z mikulovského vinařství se dostává do vináren s 12,5 % alkoholu.
Tip: Pokud k vínu rádi uzobáváte nějaké dobroty, doporučujeme zdravé čipsy, sušené ovoce nebo oříšky.
Grüner Veltliner “Stella”, Barrique – prémiové bílé víno
Máte rádi rakouská vína? Potom si nenechejte ujít Stellu, Veltlínské zelené z vinařství Sigl. Weingut Sigl je rodinné vinařství z krásné oblasti Wachau, která se rozprostírá okolo Dunaje. V roce 2017 dostal tento Veltlín 93 bodů v ocenění Falstaff.
Zajímavý a netradiční Veltlín, který v průběhu výroby zrál 12 měsíců v dubových barikových sudech (sud z amerického nebo francouzského dubu o obsahu asi 225 l, který se používá k vyzrávání vín). Má bohatou vůni s netypickým aroma melounu, tabáku a koření, k tomu i jemného kouře a pražení. Jak je u barikovaných vín zvykem, chuť je plná a vyvážená, struktura je krémová. Možná by vás mohlo také zajímat, že obsahuje 14 % alkoholu a jedná se o ročník 2017. Doporučujeme k párování s hovězím, rybami a sýry.
Landhaus Paul Zweigelt Selection – kvalitní červené víno
V rakouském Burgenlandu se nachází další vinařství, které si zaslouží pozornost. Rodinná vinice Nittnaus hospodaří v této oblasti už více než 300 let. Na kvalitě vín je dlouhá tradice znát. Vinařství dbá na rozmanitost svých vín, která vznikají v jedinečném klimatu kolem Neziderského jezera. Produkce čítá několik bílých i červených vín.
Jedinečnost regionu pronikla také do červeného vína, které vidíte v našem výběru. Jako typický představitel odrůdy Zweigeltrebe se představí se svou rubínovou barvou a aromatem třešní. Ovocné tóny červeného ovoce doplňuje příjemná kořenitost. Nejlépe si toto víno vychutnáte v kombinaci se steaky, sýry nebo dokonce středomořskou kuchyní.
Liechtenstein Herawingert Vaduzer – prémiové červené víno
Liechtenstein Herawingert Vaduzer je prémiové víno, jak se patří. Pochází totiž z vinařství lichtenštejnského prince, takže kvalita je zaručena. Vinařství bylo založeno už v roce 1436, což mu dalo dostatek času na vytrénování procesu výroby vína. Některá z vín vznikají v podhůří Alp. Klimatické podmínky mají vliv na chuť i kvalitu vznikajících nápojů.
Ročník 2019, odrůda Pinot Noir a obsah alkoholu 12,5 %. Tak bychom v krátkosti mohli charakterizovat toto víno. Láká na opojnou vůni ovocných tónů, ve kterých převažují třešně a lesní jahody. Víno vyzkoušejte například v kombinaci s hovězím masem nebo aromatickými sýry.
Domaine Saint Mitre Cuvée – růžové víno z Provence
Domaine Saint Mitre je rodinné vinařství z krásné a světoznámé oblasti Provence, jehož kořeny sahají až do roku 1817. Terrroir Saint Miter má velmi specifické podmínky: je výjimečně slunný a jeho vápenatá půda je bohatá na minerály. Oblast vzniku těchto vín proniká do jejich vůně, chutí i celkové kvality.
V tomto případě se jedná o ročník 2021. Víno je jemné, elegantní a svěží. Nejvíce si ho vychutnáte s recepty z provensálské kuchyně, skvěle se ale hodí i k salátům nebo grilovaným masům. Chuť láká na červené ovoce a citrusové plody. Vůně vás zavede mezi květiny, ve kterých se ozývá také vůně jahod.
Miraval Cotes de Provence – prémiové růžové víno
Také mezi růžovými víny můžete narazit na prémiová vína. Vinařství Miraval se nachází ve francouzské Provence, kde dává vzniknout kvalitním vínům, která v sobě snoubí smysl pro detail a umění. Jak by taky ne, když u jeho založení stál mimo jiné také herecký pár Angelina Jolie a Brad Pitt. Už jen to je velkým lákadlem.
Růžové víno ročník 2022 nejdříve okouzlí svou světle růžovou barvou. Pak přichází čas si přičichnout – cítíte čerstvé ovoce? Svěžest? Citrusy? A růže? Perfektní vyváženost chutí pak dovede toto víno k naprosté dokonalosti. Ihned si ho zamilujete. Hrozny se sklízí ráno a třídí se hned dvakrát. I to svědčí o jeho kvalitě.
Porto Cruz Porto Ruby (0,75l 19%) – portské víno cena/kvalita
Fortifikovaná vína si v posledních letech získávají stále větší oblibu. Jedná se o speciální druh nápoje, který během výroby prochází procesem tzv. fortifikace. Během něj jsou do vína přidány speciální látky ovlivňující výslednou chuť. Hlavním cílem je dosáhnout zvýraznění sladké chuti.
Asi nejznámější fortifikovaná vína jsou vína portská. Naleznete mezi nimi i Porto Cruz Porto Ruby 0,75l 19%. Rubínově červené sladké víno pochází z vinic z portugalského Duoro Valley. V průběhu kvašení se přidává brandy, jehož účinkem dojde k zastavení fermentace. V tónech hotového nápoje rozeznáte švestky, borůvky, rozinky nebo karamel. Na trh víno odchází až po tříletém zrání v sudech.
Sandeman Imperial Porto Tawny (0,75l 20%) – prémiové portské víno
Rádi byste přeci jen ochutnali na poli portských vín něco exkluzivnějšího? Něco, co by vaše chuťové pohárky pořádně rozechvělo a prohřálo unavené tělo? Sáhnete-li po prémiových řadách pocházejících ze sklepů těch nejvýznamnějších portugalských vinic, neuděláte chybu.
My doporučujeme kupříkladu Sandeman Imperial Porto Tawny 0,75l 20%, které vzniklo smísením několika kvalitních portských vin pocházejících z Vila Nova de Gaia. Na první pohled zaujme jemná jantarová barva, která poněkud kontrastuje s tradičně rudým zabarvením většiny fortifikovaných vín. V ústech se naplno rozvine chuť vína v kombinaci s ovocem. Díky silné perlivosti bývá někdy nápoj popíjen jako aperitiv.
Veuve Clicquot Brut (0,75l 12%) – šampaňské cena/kvalita
Milovníci jej na první pohled poznají podle sytě oranžové etikety, jejíž design se v zásadě nemění již od roku 1805, kdy se Veuve Clicquot začalo profilovat jako výběrové vinařství. Unikátním systémem odstraňování usazenin v lahvi a zpracováním těch nejlepších surovin z vlastních vinic si dodneška udržuje na trhu velmi silnou pozici.
Stačí několik doušků Veuve Clicquot Brut 0,75l 12% a velmi brzy pochopíte, proč tomu tak je. Šampaňské vzniká blendingem tří vysoce kvalitních odrůd ovocných vín. Výsledek spojení se dokonale projeví v plné ovocné chuti a šťavnatosti. Zkrátka ideální aperitiv pro většinu vybraných jídel nejen francouzské kuchyně.
Moët & Chandon Brut Imperial – prémiové šumivé víno
Moët & Chandon je francouzská klasika. Jedná se o nejznámějšího producenta šampaňského na světě. Pod touto značkou se šampaňské vyrábí už více než 250 let. Možná jste ale nevěděli, že Moët & Chandon patří do skupiny LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy) – největší světový podnik s luxusním zbožím, v jehož portfoliu je více než 60 prestižních značek. Takže pokud si chcete dopřát luxus, tady je.
Moët & Chandon Brut Imperial v sobě spojuje tři odrůdy vína – Chardonnay, Pinot Noir a Pinot Meunier. Jemná vůně připomíná hrozny a květy lípy, ale i citrusy a ořech. Vyváženou chuť tohoto šumivého vína si můžete vychutnávat od aperitivu až po dezert. Hodí se ale i k mořským plodům, rybám nebo drůbeži.
Vintense Syrah (0,75l 0%) – nealkoholické víno
Milujete kvalitní víno, ale přesto se zrovna nemůžete z nejrůznějších důvodů dotknout alkoholu? Trn z paty vám pomůže vytrhnout jeden z produktů belgické značky Vintense, která výrobě nealkoholických vin zasvětila celou svou existenci. Nutno ovšem podotknout, že se jí to daří skutečně náramně.
Vintense Syrah 0,75l 0% je růžové víno vznikající naprosto stejným postupem jako jeho alkoholický protějšek. Ručně sbírané hrozny se lisují a vzniklá šťáva kvasí. Vzniknuvší ethanol je ovšem rychle odpařen prostřednictvím kombinace vakua, nízkého tlaku a odpovídající teploty. Jemná ovocná chuť s tóny broskví, malin a červeného rybízu zůstává, alkohol je ovšem nenávratně pryč.
Náš Tip: Sandeman Porto Ruby 0,75l 19,5% – vynikající portské víno
Sandeman je portugalská značka vyrábějící prémiové portské víno. Konkrétně Sandeman Porto Ruby pochází z ostrých vín Porto Ruby, které George Sandeman přivezl do Portugalska už v roce 1790. Sladké portské víno se stále vyrábí tradičním způsobem – aby bylo bohaté a pevné, se speciální hloubkou chuti a jemností.
Sandeman Porto Ruby má nádhernou rubínovou barvu a také čistou chuť červeného ovoce, švestek a jahod. Aroma je bohatá a robustní, celkově je toto portské víno velmi dobře vyvážené. Stejně jako další portská vína jej lze podávat jako vychlazený aperitiv a digestiv s teplotou okolo 16-18 °C. Doporučujeme jej především ke smetanovým sýrům a sýrům s výraznou chutí, hodí se také k čokoládovým dezertům nebo ovoci – k jahodám, bobulovinám i ovocnému koláči. Kterou kombinaci vyzkoušíte vy?
Vše, co byste měli o víně vědět
In vino veritas – ve víně je pravda. Tak zní jedno latinské přísloví, o jehož platnosti se můžeme přesvědčovat při různých příležitostech prakticky denně. Tento oblíbený nápoj vznikající kvašením šťáv, nejčastěji z hroznů, ale i z celé řady dalších rostlin a ovoce, si lidstvo vychutnává po celá tisíciletí. Postupem času se sice produkce zautomatizovala a zjednodušila, základní výrobní postupy ovšem zůstávají věrné tradici.
Následující kapitoly věnujeme třem důležitým okruhům, které se vína týkají. V prvé řadě vám představíme tipy, jak se vlastně tento nápoj správně vychutnává a skladuje. Následně se podíváme na třídění jednotlivých produktů podle barvy, obsahu cukru a jakostní třídy. Opomenout rozhodně nemůžeme zmínit ani odrůdy vína, které představují základní výchozí bod pro tvorbu milovaného i zatracovaného alkoholu.
Jak pít víno?
Okamžik otevření lahve vína míváme často spojen s jakýmsi rituálním pocitem. Lidé odjakživa tento nápoj popíjeli při řadě společenských i osobních příležitostí, proto v nás dodnes přetrvává úcta ke starým zvyklostem. Momentem, kdy nám otvírák na víno pomůže dostat korkovou zátku pryč, ale všechno teprve začíná…
Jestliže je víno servírováno k pokrmu, musíme při výběru zohlednit druh jídla. Zatímco k tmavému masu lépe pasují červená vína, s rybami a světlým masem se zase pojí bílá. Cukernatost volíme s ohledem na preference hodujících. Tekutinu rozléváme do dvou třetin klasických vínových skleniček, jejich popisu věnujeme samostatnou podkapitolu. Před samotným pitím jimi jemně zatočíme, aby došlo k „otevření“ vína a vynikla jeho chuť i aroma. Sklenici vždy držíme za stopku, abychom tělesným teplem její obsah zbytečně neohřívali.
Gurmáni jistě ještě před prvním douškem zapojí svůj čich. Dobře trénovaný nos dovede na první pohled odhadnout cukernatost, stáří a kvalitu vína. První malý doušek nechejte jemně převálet na jazyku a nechte jeho chuť rezonovat. S výjimkou levných krabicových vin se rozhodně nevyplatí popíjet tento nápoj jako limonádu. Obsah alkoholu je poměrně vysoký, neboť na rozdíl od pálenek nesmí být víno, jakkoliv ředěno. Vyplatí se jej občas proložit sklenkou vody.
Sklenice a karafy na víno
Kdo by neznal sklenice na víno? Prakticky každá domácnost mívá ve své výbavě alespoň jednu sadu. Sklo musí být čiré, aby dobře vynikla barva tekutiny. Vysoká stopka usnadňuje držení a tenký okraj umožňuje jemně rty pocítit teplotu nápoje. Vybírejte pouze skleničky se zabroušenou a nevydutou hranou, po nichž víno stéká pouze na jazyk. Pozornost věnujte též kvalitě skla, které nesmí obsahovat žádné příměsi.
Nalévání přímo z lahve dnes již není považováno za nic nemístného. V prostředí luxusních restaurací a honosných společenských akcí si ovšem popularitu stále udržují karafy na víno, do nichž se nápoj přelévá. Hlavním důvodem je provzdušnění obsahu lahve a také fakt, že v průhledném skle víno vypadá mnohem lákavěji. Karafy obvykle mívají podobu baňky se zúženým hrdlem usnadňujícím nalévání.
Skladování vína
Na rozdíl od destilátů víno často nekupujeme s ohledem na jeho rychlou spotřebu. Naopak, často jej uchováváme pro významná výročí a oslavy. Z toho důvodu je zapotřebí se důkladně zamyslet nad jeho skladováním, zejména pokud jsme hrdými držiteli některého z archivních vin.
Jestliže vlastníte nemovitost s vlastním sklepem, máte napůl vyhráno. Stačí zkontrolovat, zda se vnitřní teplota pohybuje okolo 11 °C a vlhkost dosahuje zhruba 65 %. Nezapomínejte, že láhev musí ležet tak, aby byl korek neustále zvlhčován. Stačí zakoupit speciální regál na víno a všechny své archivní kusy do něj vložit.
Moderní doba naštěstí přináší řešení i pro ty, kterým se zrovna nechce luxusní pití ukládat do společného panelákového sklepa. Spočívá v pořízení tzv. vinotéky, tedy chladničky na víno. Prosklená vitrína je vybavena několika držáky pro uložení lahve naležato. Speciální čidla a přísun elektrické energie pomáhají udržovat vnitřní prostředí podobné tomu ve vinném sklípku.
Druhy vína
V průběhu staletí spatřila světlo světa celá řada nejrůznějších druhů vín. Není proto divu, že jejich klasifikace pořádně nabobtnala a dělení probíhá dle několika hledisek. V současné době jsou zdaleka nejoblíbenější tři klasifikace, jejich detailnějšímu popisu věnujeme následující řádky:
- Dělení dle barvy
- Dělení dle obsahu cukru
- Dělení dle jakostní třídy
Dělení dle barvy
První dělení je zdaleka nejznámější a obvykle se podle něj orientují i laici v supermarketech. Celkově se lze na trhu setkat se čtyřmi skupinami, které se svými vlastnostmi poměrně výrazně liší:
- Bílé víno – vyráběno z hroznového vína (bílého, červeného, modrého i růžového), rmut se lisuje okamžitě
- Červené váno – vyráběno z modrých hroznů nakvašením či pomocí tepla, rmut se nechává kvasit po dobu několika dnů před lisováním, výsledkem je větší množství třísloviny a zbytků
- Růžové víno – vyráběno z modrých hroznů bez nakvašení
- Oranžové víno – specifický druh bílého vína, který se nesíří a zraje na slupkách, technologie jeho výroby je zdaleka nejstarší
Ze zdravotního hlediska se za nejvhodnější považuje oranžové víno, jehož výrobní proces si dodnes zachovává takřka pravěký charakter. Nejvíce lidské zdraví ohrožuje nadměrná konzumace vína červeného.
Dělení dle obsahu cukru
Dáváte přednost výrazně sladké chuti, nebo nedáte dopustit na trpké, kořeněné aroma? Případně jakožto milovníci kompromisů dáváte přednost polosladkému vínu? Ať už je to jakkoliv, vězte, že označení jednotlivých nápojů vychází z přísně stanovených tabulek daných hodnotami zbytkového cukru na litr. Přesvědčte se sami pohledem na následující tabulky:
Označení vína | Podíl zbytkového cukru |
---|---|
Suché | Do 4 g/l (do 9 g/l, pokud je rozdíl mezi cukrem a obsahem kyselin menší než 2 g/l) |
Polosuché | 4–12 g/l (do 18 g/l, pokud je rozdíl mezi cukrem a obsahem kyselin menší než 10 g/l) |
Polosladké | 12–45 g/l |
Sladké | Nad 45 g/l |
Profesionální degustátoři obvykle považují za nejkvalitnější vína suchá. Laická veřejnost ovšem povětšinou preferuje spíše polosladká nebo sladká vína z důvodu lákavější chuti.
U šumivých produktů je rozdělení ještě o něco málo komplikovanější:
Označení vína | Podíl zbytkového cukru |
---|---|
Brut nature | Do 3 g/l bez přidání cukru v průběhu kvašení |
Extra brut | 0–6 g/l |
Brut | Do 15 g/l |
Extra dry | 12–20 g/l |
Dry | 17–35 g/l |
Demi-sec | 33–50 g/l |
Doux | Nad 50 g/l |
Dělení dle jakostní třídy
Nechcete-li se spokojovat s nejlevnějším čůčem ze supermarketu, doporučujeme si před cestou do obchodu dobře nastudovat rozvržení jakostních tříd. Podle cukernatosti (podílu cukru v bobulích hroznu při lisování – určováno ve stupních normalizovaného moštoměru) a specifických způsobů výroby zákon rozlišuje hned několik základních skupin alkoholu.
Pojmem víno lze charakterizovat nápoj o cukernatosti 11–15°NM. Nelze jej označovat názvem odrůdy. Nad 14°NM označovaném názvem odrůdy se hovoří o tzv. zemském vínu. V rozmezí od 15 do 19°NM se potom jedná o jakostní víno.
Zákon dále rozlišuje poměrně početnou skupinu tzv. jakostních vin s přívlastkem. Takto můžete zakoupit kabinetní víno o cukernatosti 19–21°NM, pozdní sběr charakterizovaný vyšším podílem cukru 21–24°NM, výběr z hroznů (24–27°NM) a konečně výběr z bobulí (27–32°NM).
Stejně tak lze v nabídce vináren najít vína s přívlastkem, jež spatřila světla světa ve specifických podmínkách. Výběr z cibéb tvoří přezrálé bobule o cukernatosti nejméně 32°NM či bobule napadené ušlechtilou plísní botrytis cinerea zvyšující kvalitu výsledného produktu. Výroba ledového vína (minimálně 27°NM) je zahájena sběrem a zpracováním hroznů při teplotě minimálně -6 °C. Tzv. slámové víno (minimálně 27°NM) potom musí být sušeno na slámě či rohožích po dobu alespoň 3 měsíců.
Od jakostní třídy vína se standardně odvíjí jeho cena. Zatímco obyčejné víno lze zakoupit i za cenovku nepřesahující 50 korun, pořízení jakostního vína s přívlastkem může vyjít třeba i na desetinásobek.
Nejvýznamnější odrůdy
Poměrně detailně jsme se v předcházejících kapitolách rozepsali o kategorizaci a klasifikaci jednotlivých výrobků. Důležité místo si ovšem zaslouží též základní surovina používaná pro výrobu oblíbeného alkoholu – vinná réva.
Na tomto místě pomineme fakt, že se v mnoha kulturách nedisponujících vhodnými klimatickými podmínkami využívá jiných rostlin. Příkladem za všechny je velmi oblíbené rýžové víno, pocházející z východní Asie. V našich podmínkách se stalo nedílnou součástí naší kuchyně a slouží jako základ většiny imitací oblíbených asijských jídel. I v našich zeměpisných podmínkách si své milovníky získalo hruškové víno, specifické svou sladkou chutí.
Vzhledem k tomu, že v současné době je u nás pěstováno více než 60 různých odrůd vín (více než 1 000 celosvětově), rozhodli jsme se zmínit pouze pětici těch nejstarších a nejvýznamnějších:
- Rulandské bílé
- Pálava
- Tramín červený
- Frankovka
- Veltlínské zelené
Samozřejmě, že i Aurelius, Ryzlink, Müller Thurgau nebo Modrý Portugal by si pár řádků zasloužily. Nechceme však, aby se článek stal pouhým výčtem nejrůznějších odrůd a popisem jejich charakteristických vlastností, proto jsme se rozhodli soustředit pouze na ty skutečně nejvýznamnější.
Víno Rulandské bílé
Rulandské bílé i přes svůj německý název pochází z oblasti Burgundska, kde vznikla s největší pravděpodobností ze staršího Rulandského šedého. Jedná se o starobylou odrůdu datující své kořeny do středověku. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána již v roce 1941 jakožto Burgundské bílé.
Víno je oblíbené pro svou charakteristickou plnou a kyselou chuť. Rozeznáte v ní celou řadu ovoce jako hrušky, broskve, či jablka nebo dokonce chlebovou kůrku. Pro své vlastnosti je výsledný produkt vhodný k archivaci, které chuť ještě zvýrazní. Dozrává v období října.
Víno Pálava
Přesunujeme se na české, respektive moravské vinice, na nichž vznikl křížením odrůd Tramín červený a Müller Thurgau úplně nový druh Pálava. Do Státní knihy odrůd byl zapsán v roce 1977 a od té doby si získal velkou přízeň napříč střední Evropou.
Vyznačuje se středně velkými hrozny s menšími bobulemi intenzivní chuti. Sběr probíhá na přelomu září a října. V chuti poznáte specifickou kořenitou chuť, která vás možná zprvu poněkud překvapí. Svůj původ nezapře podobností s odrůdou Tramín červený, ovšem naleznete v něm celou řadu specifických chutí typických i pro jiné druhy vín.
Víno Tramín červený
Říká vám něco italské město Termeno? Pokud nikoliv, tak vězte, že zde produkce vína probíhala již v období starověké římské říše. Právě odtud také pochází název Tramín, ačkoliv vzhledem k širokému rozšíření se nelze divit, že je mnohdy znám i pod bohatou škálou jiných jmen. V České republice patří k četně užívaným odrůdám, neboť se pěstuje na více než 600 hektarech.
Dlouhá léta vývoje se poznají v široké škále chutí, kterými se váno vyznačuje. Základ spočívá v divokém ovoci, broskvích a medu, které přecházejí do bohatších tónů koření a dalších ovocných odrůd. Milovníci sladších nápojů by si měli dávat na nedostatečnou kyselinu a zbytkový cukr. Některým mohou chuť a aroma přijít nevýrazná a trpká.
Víno Frankovka
Patříte k hrdým milovníkům kvalitních červených vín? Potom jste již jistě ochutnali starobylou odrůdu Frankovka, která se dočkala zápisu do Státní odrůdové knihy již v roce 1941. Již mnoho staletí předtím se ovšem pravidelně objevovala na stolech šlechty a bohatých měšťanů. Jak již její název napovídá s největší pravděpodobností pochází z oblastí mezi Německem a Francií.
Hrozen i bobule dosahují středních velikostí. Chuť vína je charakteristická vyšší kyselinou a tříslem. Projevují se v ní červené peckoviny (višně a třešně). Sklízí se až ve druhé polovině října. Obecně je považována za ideální pro dlouhou archivaci.
Víno Veltlínské zelené
Copak jsme si schovali na závěr? Samozřejmě, že naši nejhojněji pěstovanou odrůdu, kterou není nic jiného než Veltlínské zelené. Naleznete ji na takřka 10 % všech vinic u nás. Do Státní odrůdové knihy byla zapsána již dávno – roku 1941. Její kořeny sahají s největší pravděpodobností až do Rakouska či Itálie, přičemž podobně jako většina našich zástupců byla vyšlechtěna již v dávných dobách.
Hrozen je velký, bobule střední. Víno je oblíbené pro své silné aroma a charakteristickou chuť svéráznými tóny zeleného popře, zeleného jablka či květu lípy. Podstatnou výhodu spatřujeme také v obvykle vysoké kvalitě sklizně a relativně nízké náročnosti. Odrůda také představuje optimální základ pro výrobu sektů a archivních, dlouho zrajících nápojů.
Zdroje:
- https://www.vinoadestilaty.cz/vinny-radce/obecna-charakteristika-vinnych-odrud-bila-vina/
- https://www.mountfield.cz/poradna/jak-spravne-pit-a-jak-archivovat-vino
- https://www.osobnivinoteka.cz/ve-spolecnosti-i-doma-jak-pit-vino-s-noblesou
Diskuse u článku